Fri frakt på paket från 500 kr | 30 dagar öppet köp

Har du frågor om våra surfskis? ➢ Ring oss på 0531-12540

har du frågor om våra kajaker? ➢ ring oss på 0531-12540

Kanotkonvent 2020 på Bosön

Kanotkonvent 2020 på Bosön

I helgen samlades runt 150 kanotister för att delta i Svenska Kanotförbundets årliga träningskonvent. Det var alltså rekordmånga deltagare som träffades för att höra på föreläsningar, delta i workshops och planera årets kanottävlingar. 

Jag kan säga att programmet fick verkligen fick ett lyft i år när det gäller teman som träningsplanering, paddelteknik och träningstips för kanotpaddling. Träningsrelaterade föreläsningar och praktikpass har visserligen funnits med i tidigare konvent också, men själv tycker jag att den typen av information ska få mer fokus när man ändå har så många deltagare på plats. Höjdpunkterna ur träningsperspektiv var:

  

Teknikanalys + paddelskolning & Fälttester på paddelmaskin
Danny Hallméns föreläsning om paddelteknik. Föreläsningen innehöll en del praktiska råd kring kontroll och korrektur av paddeltekniken i kanot. Speciellt hur du kan genomföra teknikanalys på paddelmaskin. En liknande syn på teknikanalys som Dannys presentation finns här i denna avhandling. - Tips: läs det när du har tid, det finns inga 'quick fix' i detta material.
Danny påpekar dessutom betydelsen av specifik styrketräning för att både träna upp rätt muskulatur och skola rörelsemönster. Kanotgymnasiet använder Dansprint SAM (Single Arm Machine) för detta.
  
Tränarvardag - från plan till action
Föreläsning av Elina Lineruth & Linda Härefelt, som innehöll konkret träningsplanering från årsplanering till periodisering, veckoplanering och strukturering av träningspass. Mer info om träningsplanering med Elina hittar du här i Kanotpodden (intervju med Elina & Michaela som Juniorlandslagskaptener).
  
Talangutveckling – Spaningar från Elittränarutbildningen
Föreläsning med Sofia Paldanius om framförallt samband mellan ålder och träningsfokus. Det är lätt att temat åldersanpassad träning får ett rentav socialt perspektiv (vad är det som är mest attraktivt för ungdomar i ett visst ålder). Men här pratar Sofia alltså även om vad som är optimalt för prestationutveckling (öppna fönster i utvecklingen). Sofias dokument från föreläsningen finns här för nedladdning.

 

Årets konvent leddes av Dag Johansson som nu är blivande generalsekreterare i Kanotförbundet. Officiellt träder han i sin nya roll i mars 2020. Det känns väldigt kul att med Dag ha en person i den rollen som är både mycket engagerad och inspirerande för andra.

Christian Dietz

Christian Dietz