Fri frakt på paket från 500 kr | 30 dagar öppet köp

Har du frågor om våra surfskis? ➢ Ring oss på 0531-12510

har du frågor om våra kajaker? ➢ ring oss på 0531-12510

Rätt längd på din vingpaddel

Rätt längd på din vingpaddel

Räkna ut längden på din vingpaddel

När du står inför köp av en vingpaddel är längden lika avgörande som bladstorleken och bladformen. Att hitta rätt mellan alla faktorer kan kännas som en djungel i början. Men om du tar reda på vilka faktorer som spelar in så kommer du ha en mycket klarare bild på ganska kort tid. Paddelns längd är en av de viktigaste faktorerna. Information om andra egenskaper som är viktigt att veta inför ditt köp av paddeln hittar du här i vår guide över vingpaddlar.

Innan du räkna ut din paddellängd med vår formel eller vår räknare ska vi gå genom vilka faktorer som spelar roll för rätt paddellängd.

Dietz - paddlare med Jantex vingpaddel 

Kan jag ha samma paddellängd för olika kajaker eller surfskis?

Din optimala paddellängd beror på vad du paddlar, hur du paddlar och vem som paddlar.

Vad du paddlar:

 • Surfski
 • Racingkajak
 • Motionskajak
 • Havskajak

För racingkajak och motionskajak tar du ungefär samma paddellängd, för breda motionskajaker kan du ta paddeln en aning längre. Om du höjer eller sänker sitsen i racingkajaken påverkar det paddellängden ca 2 cm (lika med 1 cm per paddelsida) med varje centimeter du förflyttar sitsen i höjdled. I surfski väljer du paddellängden mellan 4 - 6 cm kortare än i racingkajak. 

I princip kan du alltså använda samma paddel för kajak och surfski om du har en paddel som går att förlänga tillräckligt mycket. De flesta vingpaddlar har ändå delningar som går att justera 10 cm i längd. Om du paddlar en snabb racingkajak och vill använda samma paddeln i surfski (eller havskajak) kommer du dock förmodligen vilja ha en något mindre bladstorlek för paddlingen på havet.

 

  Hur du paddlar:

  • Brant paddelteknik - racingkajak & motionskajak
  • Plattare paddelteknik - havskajak
  • Blandad paddelteknik - surfski

  Med en brant paddelteknik menas i första hand en högre påskjutshand vid paddlingen. En brantare teknik kräver generellt en något kortare paddel än paddling med lägre teknik och samma höjd på sitsen.

  En brant teknik är det som strävas efter när både kajak och stabiliteten tillåter det. Påskjutshanden ligger då i höjd med hakan eller pannan. En plattare teknik får man automatiskt i en bredare havskajak eller surfski (där paddelisättet sker längre ut från kajakens center) och vid paddling med lägre påskjutshand (dvs i höjd med bröst till axel), vilket gör paddlingen mer avslappnad på längre turer i havskajak och mer stabilt när man t.ex paddlar surfski i större vågor.

   

  Vem som paddlar:

  Din kroppslängd påverkar längden av din paddel såklart mest. Det kan tilläggas att paddeln kan väljas något längre om du har en lång överkropp i förhållande till din längd. 

  Att välja för kort paddel betyder att räckvidden per paddeltag reduceras. Om du har för lång paddel blir paddelvinkeln lägre vid isättet. Kraftverktorn för paddeldraget förskjuts neråt (läs: kraften går neråt istället för bakåt). Den ideala paddellängden bestäms alltså i först hand av paddelvinkeln i isättet och blir en sweet spot mellan lång räckvidd och en optimal kraftvektor.

   Dietz - racing-kajakpaddlare från ovan

  Hur räknar jag ut min paddellängd?

  För några år sedan har vi utvecklat en enkel formel för att bestämma paddellängden ganska exakt. Om du använder formeln kommer du garanterat få en längd som fungerar för dig. Formeln har publicerats både i artiklar på kanotförbundets hemsida och på olika andra webbplatser.

  paddellängd = (kroppslängd + 252)/2 

  För surfski drar du av ca 6 cm. Detta ger den exakta längden +/- 2 cm. För dig som är mellan 170 och 190 cm lång fungerar denna formel nästan helt exakt. För kortare och längre personer kan resultatet bli något för lång. Därför har vi nu lanserat en räknare för din optimala paddellängd som har en mer avancerad formel.

    

  Räkna ut din optimala paddellängd

  Christian Dietz

  Christian Dietz

  ×

  Artikel:

  Registrera dig för att få ett meddelande när den här produkten finns åter i lager.

  Tack! Vi meddelar dig när produkten är tillbaka. Stäng