Fri frakt på paket från 500 kr | 30 dagar öppet köp

Har du frågor om våra surfskis? ➢ Ring oss på 0531-12510

har du frågor om våra kajaker? ➢ ring oss på 0531-12510

Att välja SUP-paddel

Att välja SUP-paddel

Att välja rätt SUP paddel

1 PADDELLÄNGD 

Din optimala paddellängd för SUP paddeln beror på en hel del olika faktorer. De mest uppenbara är din kroppslängd och tjocklek på brädan. Sedan spelar allt från användningsområde, erfarenhet (idrottsspecifik kondition) och personliga preferenser en roll. Tendensen går dessutom till kortare paddlar ju mer SUP sporten utvecklas. Längderna vi anger i den här guiden gäller för flatwater och kan även användas för downwind paddling.
  
Generellt så kan du lägga 20-25 cm till din kroppslängd när du är nybörjare, 15-20 cm som intermediate och 10-15 cm när du är vältränad. Detta spektrum lämnar tillräckligt spelrum för personliga preferenser men är samtidigt tillräckligt exakt så att du inte kommer ligga helt fel med paddellängden. Att det rekommenderas kortare paddlar för  erfarna paddlare beror på att du behöver orka stå i en mer böjd position vilket blir svårt om du inte tränat den muskulaturen. För korta sprint distanser kan du använda ännu kortare paddel. Anledningen här är densamma, den böjda kroppshållningen är mer effektivt, samtidigt står du i den positionen bara en kort stund. En möjlighet att få större utväxling är också att hålla sin paddel i undergrepp (påskjutshanden håller paddeln under paddelhandtaget) för sprintdistanser eller spurter.
 
 

2 BLADSTORLEK 

Generellt så ska du kunna paddla med önskad paddelfrekvens över den distansen du brukar paddla vid träning/tävling. Ett annat tecken på att du har för stora blad kan vara att du får för mycket mjölksyra vid intervallträning utan att nå tillräcklig hög puls eller att din paddelfrekvens brukar sjunka avsevärd över ett distans träningspass. 
  
    

3 BLADFORM & FUNKTIONSPRINCIP

3.1 Funktionsprincip

När du drar paddeln genom vattnet så delas vattnet på framsidan av bladet (den sidan som är riktad mot dig). Vattnet strömmar runt bladet och samlas på baksidan igen där det bildar virvlar som gör att paddeln släpper fästet i vattnet. Paddelbladet ska ge bra grepp i vattnet men samtidigt släppa så pass mycket att det fortfarande är möjligt att upprätthålla en viss frekvens. När den rör sig genom vattnet ska den dock göra det med så få turbulenser som möjligt. På det sättet blir effekten bättre samt att paddeln går stabilare.
   

3.2 Bladform

Många paddelblad har en ribba i mitten som delar vattnet kontrollerad. Bladformen är helst rak eller lätt positiv böjd för att fånga upp så mycket vatten som möjligt i förhållande till bladytan. Ju styvare bladet är desto bättre minimerar den turbulenser.
Bladets kontur påverkar inte den sammanlagda kraften paddeln utvecklar utan snarare hur kraftfördelningen är under paddeltaget, särskilt vid isättet. En droppformad paddel (som är bredare längre ner) ger mer direkt grepp i vattnet. En lång och smal paddel ger mjukare och jämnare isätt. 
Det framåt vinklade paddelbladet ska säkerställa att bladet står vertikalt i vattnet (vilket ger mest effekt) när kraften på bladet kommer vara som störst.
  

4 SKAFTSTYVHET 

För sprint används mest styva skaft för att få en mer direkt kraftöverföring. För allround paddlar rekommenderar vi medelstyva skaft (så som Jantex stiff shaft). Mjuka skaft (tex Jantex flexi-soft) är att föredra om du ska ha ett skonsamt skaft och paddlar mest långt eller rekreation. Fråga oss gärna.
 
Christian Dietz

Christian Dietz

×

Artikel:

Registrera dig för att få ett meddelande när den här produkten finns åter i lager.

Tack! Vi meddelar dig när produkten är tillbaka. Stäng