Fri frakt på paket från 500 kr | 30 dagar öppet köp

Har du frågor om våra surfskis? ➢ Ring oss på 0531-12510

har du frågor om våra kajaker? ➢ ring oss på 0531-12510

Hitta rätt kapell för din racing eller motionskajak

kapell kanotracing översikt

När du väljer ett kapell för din racing- eller motionskajak är det viktigt att tänka på vad du ska använda kapellet till. Det kanske låte sjävklart - för paddling såklart. Men det kan göra skillnand om du ska använda det främst för tävling, vinterträning eller för både racing och motionskajak, för att bara nämna några möjligheter. Om du främst använder det för tävlingar kan du vilja ha ett kapell som är lätt och inte påverkar din paddling. Å andra sidan, om du använder kapellet mest för vinterträning eller tom för turpaddlingsaktiviteter, så kanske du prioriterar slitstyrka och ett tyg som andas för att öka komforten under långa träningspass. Att förstå dina specifika behov och användningsområden kommer att hjälpa dig att välja rätt kapell för din kajak.

Vilka faktorer ska du tänka på när du väljer ett kapell?

Passform & Sittbrunnsstorlek

Till skillnad från havskajaker sitter  du i en racingkajak med knäna ihop och över sittbrunnskanten. Därför behöver du ett kapell som inte är helt sträckt över sittbrunnen utan tillåter knäna att sitta högre. Samtidigt vill du kunna röra benen vid paddelarbetet. Och vid våghängning kan det t.o.m vara nödvändigt att dra tillbaka en fot något utan att kapellet tar emot för mycket. Det betyder att kapellet ska å ena sidan ge tillräckligt med plats för all benarbete i kanoten men samtidigt sitta relativt tajt så att du inte får vatten som samlar sig mellan knäna.

Våra kapell passar generellt både racing och motionskajaker, i alla fall när det gäller Nelo kajaker. Ett undantag är Viper 55 och Viper 60, här bör du välja ett större kapell - som du ser längre ner eller du kan kolla upp det i vår storleksguide för kapell.

Vattentäthet & andningsförmåga

Alla våra kapell är vattentäta, inkl tejpade sömmar. Med detta sagt så kommer ett tunnare kapell med ett tvålagers-tyg inte hålla sig tät lika länge som ett trelagers-tyg. En 3-lagersmembran har en extra skyddande skikt på insidan som förhindrar avnötning. Vill du inte tumma på hållbarheten så kör du bäst med ett galon-kapell. Nackdelen är dock att galon inte andas alls.

Användningsområde 

Använder du din kajak huvudsakligen för träning, sprinttävlingar eller marathontävlingar? Olika tävlingsscenarier kan kräva olika typer av kapell. Till exempel brukar maratonkapell ha en dragkedja som underlätter i och urstigning vid lyft under tävlingen. Dragkedjan brukar inte vara helt tät, täta dragkedjor är inte tillräckligt lättgående för användning under tävlingar. 

Dina personliga preferenser 

Till slut är det dina personliga preferenser som avgör vilket kapell du väljer. Kanske föredrar du ett kapell i en viss färg eller med en specifik design. Eller så kanske du föredrar en viss typ av stängningssystem för kapellet. Oavsett vad dina preferenser är, bör du se till att kapellet uppfyller dina krav på vattentäthet, andningsförmåga och hållbarhet. 

Tänk även på att det kan vara värt att investera i ett högkvalitativt kapell, även om det initialt kan vara dyrare. Ett högkvalitativt kapell kommer sannolikt att hålla längre och prestera bättre. 

 Våra kapell för racing & motionskajaker

Alla våra kapell passar för alla typer och modeller av racingkajaker. Ett undantag är gamla racingkajaker med 51-cm breddmått. De kan ha större sittbrunn. I så fall kan du välja ett kapell som även passar motionskajaker. Bilderna som du ser här på sidan visar kapellen på en K1 Nelo  L och XXL med sittbrunnsmått på 103 × 43 cm (yttermått).

  • Sandiline Kapell Sprint - Vår mest populära modell som passar i princip alla sittbrunnar. Mjuk neoprenmidja. Mellantjock tyg som håller länge.
  • Sandiline Kapell X-Light- Lättare version av Sandiline Kapell Sprint. Tunnare Material. Mjuk neoprenmidja. tvålagers-tyg som andas.
  • Sandiline Ares Eco Flex - Premium kapell med stretch och hög andningsförmåga. Mjuk neoprenmidja.
  • Braca Kapell Racing - Lite tjockare galonmaterial som är slitstark. Något tajtare passform än Sandiline. Mjuk neopren midja.
  • Jantex Spray Deck - Tunnanre material med stretch och något tajtare passform än Sandiline.
  • Padler Maraton Kapell - Modell med lång dragkedja (ej vattentätt) för snabba lyft på maraton tävlingar. Slitstark galontyg.
      

   

   

Christian Dietz

Christian Dietz

×

Artikel:

Registrera dig för att få ett meddelande när den här produkten finns åter i lager.

Tack! Vi meddelar dig när produkten är tillbaka. Stäng