Fri frakt på paket från 500 kr | 30 dagar öppet köp

Har du frågor om våra surfskis? ➢ Ring oss på 0531-12540

har du frågor om våra kajaker? ➢ ring oss på 0531-12540

Nelo Surfski Test 2020

Modeller för Nelo Surfski review 2020

Vi testade farten på de nya Nelo surfskis

Och det här är vad vi kom fram till

Nelos populära surfskiserie fick en rejäl uppgradering i våras. I mars presenterade Nelo ett helt nytt skrovkoncept som de kallar för 'inverted rocker', alltså en negativ rundning i skrovet. Såklart fick vi frågan om hur snabba de nya modeller egentligen är och hur mycket det skiljer sig mellan dem. Här kommer vårt svar.

 

Så här har vi gjort för att får det bästa möjliga resultat

Vi ville göra ett test som blir både objektivt och jämförbart. Därför testade vi alla Nelo surfski modeller på plattvatten under (ganska) vindstilla förhållanden. Det är klart att det samtidigt vore kul att kunna jämföra olika surfskis i vågor. Men det är tyvärr nästan omöjligt att göra det på ett objektivt sätt som ger jämförbara resultat. Vi kommer även skriva om fartegenskaperna framöver, men det blir mer som en review med personlig prägel.

  

För att kunna säkerställa exakta och relevanta resultat gjorde vi följande uppsättning:

 • Vi som körde ar två personer med mycket god paddelerfarenhet och paddelteknik, Ania Zagorska från kanotlandslaget och jag Christian Dietz
 • Vi körde med en watt-paddel med exakt samma längd och inställning för alla kajak/surfskis. Paddeln är en Jantex Gamma M. Ania körde 212,5 cm, Christian körde 214 cm.
 • Teststräckan var en bana på ca 1250 meter med en vändning
 • Vi  låg så jämt som möjligt på 200 Watt (Christian) och 125 Watt (Ania).
 • Efter testet tog vi ett avsnitt med medelfart på 200 W (Christian) / 125 W (Ania) för såväl sträckan fram och sträckan tillbaka. Om resultaten skilde sig tog vi medelvärdet och rundade upp till en decimal (anledning att vi rundade upp är att medvind aldrig kompenserar fullt ut för motvind)
 • Innan vi gjorde surfski testet, paddlade vi i våra egna racingkajaker för att få en referensfart

 

Detta är Nelo modellerna som vi testade

Vi körde i racingkajakerna i vår standard uppsättning som vi även brukar ha på träningen. Nelo surfski modellerna var i storlek Large förutom 560, som var i ML. Dessa modeller testades av oss:

 • Nelo Viper 46 Ski
 • Nelo 560
 • Nelo 550
 • Nelo 540
 • Nelo 520
 • Nelo 510

Nelo surfskimodeller som vi testade 2020

Det här kom vi fram till i vårt surfski test

I princip är det två saker som tydligt kommer fram. För det första är farten imponerande. I Nelo 560 låg både Ania och jag i exakt samma fart som i våra racinglådor, inte ungefär utan exakt. För det andra var jag själv något överraskad att även de stabilare modeller låg extremt tätt intill de snabba 560 och 550 surfskis. Det finns alltså goda skäl att föredra den stabilare modellen om du har beslutsångest och inte är helt säkert om det är den 540 eller 550 som du ska välja - i alla fall om du ska paddla ute i havet där förhållanden kan skilja mycket. För dig som vill veta skillnaderna i stabilitet mer exakt har vi gjort en test till som vi kommer publicera inom kort.

  

Modell

Snitthastighet - 200 W (Christian)

Snitthastighet - 125 W (Ania)

Nelo K1

12,5 km/h

10,9 km/h

Nelo 560 ML

12,5 km/h

10,9 km/h

Nelo Viper 46 Ski

12,0 km/h

10,5 km/h

Nelo 550 L

12,2 km/h

10,7 km/h

Nelo 540 L

12,1 km/h

10,5 km/h

Nelo 520 L

11,9 km/h

10,4 km/h

Nelo 510

11,4 km/h

9,9 km/h

 

Se hela videon om Nelo surfski testet 

  

Om du är intresserad att testa de nya Nelo surfski modeller själv kan du anmäla dig här i vårt formulär. Det är super enkelt. Vi vill framförallt veta var du vill testa någonstans och vilka modeller du är intresserad i. På detta sätt kan du testa i din närhet och undviker trängsel och resor. Vi har en del leveranser just nu inom hela södra Sverige och försöker att möta dig inom kort tid efter du har anmält dig.

▹ Skriv upp dig här och testa Nelo surfski

  

Christian Dietz

Christian Dietz

×

Item:

Register to receive a notification when this item comes back in stock.

You're in! We'll let you know when it's back. Close