Fri frakt på paket från 500 kr | 30 dagar öppet köp

Har du frågor om våra surfskis? ➢ Ring oss på 0531-12510

har du frågor om våra kajaker? ➢ ring oss på 0531-12510

Att välja vingpaddel

Att välja vingpaddel

Att välja vingpaddel

Att välja rätt paddel kan kännas som en stor utmaning från början. Och vi kan slöja av att det inte kommer bli lättare när du har mer erfarenhet. Precis som med allt annat kommer dina krav och förväntningar stiga med dina kunskaper.

Vi har hjälpt både världsmästare och många nybörjare med val av rätt paddel. I denna guide ger vi dig en omfattande överblick över vad som är viktigt vid val den rätt vingpaddel för dina behov. Om du följer den här guiden kommer du efteråt ha en uppfattning om vilka faktorer som spelar roll inför köpet. Och du kommer själv kunna bedöma bättre om någon som pratar vingpaddlar med dig kan sin sak. 

En del av egenskaperna kan vara viktigare för avancerade paddlare. Följande, grundläggande faktorer är dock viktiga att få rätt:

  • Paddellängd
  • Bladstorlek
  • Bladform

 

1 Paddellängd

Att välja rätt paddellängd påverkas både av din kroppslängd och sitthöjd i kajaken men även av din teknik och typ av kajak eller surfski. Följande formel hjälper dig att närma dig din paddellängd på ca +1.5 cm. 

(252 + kroppslängd i cm) ÷ 2 = paddellängd i cm 

t ex kroppslängd 185 cm: (252 + 185) ÷ 2 = 218.5 cm

För surfskipaddling drar av ca 6 cm från resultatet i formeln för att få rätt längd på din vingpaddel. Formeln fungerar bäst för personer mellan 170 - 190 cm. Ett mer exakt resultat får du här med vår paddelräknare.

  

Christian Dietz paddlar 

2 Bladstorlek

Generellt så ska du kunna paddla med önskad paddelfrekvens över den distansen du brukar paddla vid träning/tävling. Riktvärden för racingkajak är 76-82 (herr) eller 74-80 (dam) paddeltag/min vid distansfart samt 82-88 (herr) eller 80-86 (dam) paddeltag/min vid intervallfart. Ett annat tecken på att du har för stora paddelblad kan vara att du får för mycket mjölksyra vid intervallträning utan att nå tillräcklig hög puls. 

  

3 Paddelvinkel

För en effektiv vingpaddelteknik ska du föra påskjutshanden (den övre handen) i höjd med hakan eller pannan (lite lägre i surfski). När du lyfter paddeln på sidan där du håller fast (högersida för högervriden paddel) ska du kunna sätta i paddeln på andra sidan utan att behöva vrida i (högra) handleden. Måste du vrida upp handleden något så är inte det så farligt. Måste du däremot vrida handleden nedåt för att sätta i paddeln i rätt vinkel så bör du höja paddelvinkeln. Generellt kan man säga att du ska ha mer vinkel ju brantare din paddelföring är. För racingkajak brukar vinkeln för vingpaddel ligga mellan 45° och 70°.

 

4 Skaftstyvhet

Mjukt skaft rekommenderas för surfski, havskajak, barn och för dig som har problem med handlederna. För racing rekommenderas medelstyvt eller styvt skaft. Om du paddlar motionskajak så ta gärna ett mjukt skaft om du väljer en mer aggressiv bladform. Annars kan du välja medelstyvt eller styvt skaft. Fråga oss gärna.

 

5 Bladform

Bladformen är kanske svårast att välja. Här följer några grundläggande förklaringar om vingpaddelns form.

Jantex Gamma på dietz.se 

5.1 Funktionsprincip

När du drar paddeln genom vattnet så delas vattnet på framsidan av bladet (den sidan som är riktad mot dig). På en plattpaddel strömmar vattnet runt bladet och samlas på baksidan igen där det bildar virvlar som gör att paddeln släpper fästet i vattnet. På en vingpaddel vill vattnet gå samma väg men det vattnet som vill strömma utåt (bort från kajaken) stoppas vid läppen på utsidan av bladet, vänder och trycks tillbaka (mot kajaken). Detta gör att paddeln får en ’studs’ utåt. Och här börjar den egentliga vingeffekten. Paddeln rör sig i sidled och vattnet strömmar nu mer eller mindre riktat över bladet. På baksidan bladet (sidan som pekar i körriktning) måste den gå en längre väg vilket gör att det uppstår ett undertryck och paddeln ’sugs’ framåt. Effekten kan under idealförhållanden vara så stor att du tar upp paddeln längre fram i vattnet än vart du stoppat i den. Detta är viktigt att veta för att förstå följande påverkande faktorer.

 

5.2 Läppens längd

Ju längre läppen på utsidan bladet är i förhållande till bladets storlek desto större är den totala vingeffekten. En lång läpp finns framförallt i långsmala blad som Lettmann Warp. I så kallade droppformade blad som Jantex Beta Rio kompenseras den kompakta bladlängden genom att läppen är något mer utsvängd.

 

5.3 Bladets längd

Ett blad med kortare längd får snabbare fäste i vattnet. Detta gör framförallt att kraften utvecklas snabbare och att du har bättre kontroll t.ex. vågor där du få reagera snabbt. En längre paddel (som Lettmann Warp) gör däremot att paddeln går stabilare i vattnet.

 

5.4 Bladets vinkel

Med detta menas vinkeln mellan skaft och blad. Skillnaden mellan olika paddlar är inte så enorm men det kan vara bra att veta vilken påverkan vinkeln har. De flesta paddlar är något framåtvinklade vilket gör att de är stabilare i vattnet. Ju mindre vinkeln är desto bättre är kraften riktat vid isättet men då till bekostnad av kontroll över bladet.

 

5.5 Bladets vridning

Raka blad (utan eller med liten vridning i bladet) utvecklar mest effekt i början av paddeltaget. Hela bladet står direkt efter isättet optimalt för att utveckla maximal vingeffekt. Under paddeltaget roterar paddeln något runt sin egen axel vilket bladställningen ändras och vingeffekten avtar. För att använda den typen av paddel optimalt ska alltså den största delen av kraften läggas på bladet direkt efter isättet. Dessa paddlar passar därför bäst om du generell gillar en mer explosiv paddelstil eller om du kör mycket sprintdistanser där den typen av paddlingsdynamik är mest effektiv. Raka blad är t ex Jantex Beta Rio, Braca I och IV men även Lettmann Warp. 

Vridna blad har en mer jämn fördelning av vingeffekten över hela paddeltaget. Vid isättet står bara en del av bladet (den övre) i optimal vinkel för att kunna utveckla maximal vingeffekt. Medan du drar roterar bladet något runt sin egen axel (precis som ovan) och den delen av bladet som står optimalt vandrar beständigt nedåt på bladet. Detta passar dig som föredrar en jämn paddeldynamik. Paddeln blir mindre känslig för störande moment (som vågor) eftersom kraften fördelas över ett längre moment. En bieffekt är att paddeln släpper vattnet lättare (du tar inte upp lika mycket vatten). Generellt kan man säga att ju mer paddeln är vriden desto bättre passar den även för längre distanser och paddling med många störande moment som t ex surfskipaddling och multisport. Vridna blad är t ex Jantex Gamma Rio. För motionspaddling, surfski och maraton är därför Jantex Gamma som vi rekommenderar i första hand. De flesta parallelbladiga paddlar som t.ex det traditionella Rasmussen bladet och Epic wingen ligger någonstans mellan rak och vriden bladform. 

 Jantex Paddlar top

6 Förstärkningar

Medan det ovan skrivna gäller vingpaddlar i allmänhet, är förstärkningar i bladkanten något som speciellt Jantex erbjuder i för sina paddlar. Anledningen är den starka traditionen som Jantex har inom forsränning där det förekommer mycket grundstötningar. Vi rekommenderar FG-varianten (fiberglass reinformement) bara för surfski eller havspaddling om du befarar bottenkontakt under paddlingen. Bladet i FG-varianten har en bladpets i glasfiber. Glasfiber är mjukare än kolfiber och dämpar därför ett stöt bättre. Bladet blir inte tyngre och bara minimalt tjockare (det syns bara i direkt jämförelse). Glasfiber spets har Jantex Gamma Rio FG och de två juniormodeller Jantex Gamma Baby och Jantex Beta Rio Baby. För normal användning i både surfski och racing kommer du även med den regulära kolfiber-konstruktionen äga den mest tillförlitliga paddeln bland alla märken. 

Christian Dietz

Christian Dietz

×

Artikel:

Registrera dig för att få ett meddelande när den här produkten finns åter i lager.

Tack! Vi meddelar dig när produkten är tillbaka. Stäng